Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Άρθρο απο το προσωπικό αρχείο του Αναστάσιου Παπαδημητρίου για τη ''Σημαία Συνταγματικών της Περαχώρας''


Σημαία Συνταγματικών Περαχώρας


Οι σημαίες και τα λάβαρα ήταν και είναι ένα έμβλημα- εικόνα, που ένωνε σύνολα ανθρώπων με κοινούς αγώνες και δράσεις για ένα κοινό σκοπό. Οι εικόνες και οι τίτλοι που αναγράφονται πάνω σε αυτά δείχνουν την νοοτροπία και τις αντιλήψεις του συνόλου των ανθρώπων που τις ακολουθούν. Μια τέτοια σημαία είναι και η ΄΄Σημαία των Συνταγματικών΄΄ που έκαναν στην Περαχώρα την περίοδο του μεγάλου εμφυλίου των Ελλήνων το 1831-32.
Η ιστορία έχει ως εξής: το 1828 η Ελλάδα μετά τους αιματηρούς αγώνες της, κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με την βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων αρχίζει να οργανώνεται σε ανεξάρτητη πολιτεία. Με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο αρχίζει η σύσταση της πολιτείας της Ελλάδας. Η μόρφωση, οι ικανότητες και όλα τα άλλα κοινωνικά στοιχεία, που είχε ο Καποδίστριας τον έκαναν αποδεκτό από τους πολλούς Έλληνες. Όμως ο Έλληνας είναι ατομιστής και θέλει να κάνει το δικό του, ιδιαίτερα ο αμόρφωτος. Κάποιοι λοιπόν αγωνιστές μεν, αλλά αμόρφωτοι δεν αποδέχτηκαν τον Καποδίστρια, ιδιαίτερα όταν κάποια μέτρα που έπρεπε να πάρει ο Καποδίστριας αντικρούονταν με την νοοτροπία και τα συμφέροντα τους. Τον σκότωσαν τον Σεπτέμβριο του 1831. Αλλά η διχόνοια, που είναι η αιτία αμορφωσιάς και ατομισμού ήταν και είναι μεγάλη αιτία διάσπασης των Ελλήνων. Έτσι μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, ο αδελφός του Αυγουστίνος, που πρέπει να ήταν ένα παράσιτο (λαμόγιο) συνεπικουρούμενος από Έλληνες, που ήταν φιλόδοξοι αλλά και από Άγγλους, που ήθελαν Ελλάδα μόνο τον Μοριά (Συνθήκη Λονδίνου 1830), προσπάθησαν να πάρουν την διακυβέρνηση της Ελλάδας. Οι αγωνιστές Κολοκοτρώνης, ο Δεληγιάννης ο Καλλέργης ήταν υποστηρικτές του Αυγουστίνου. Το έμαθαν αυτό οι άλλοι αγωνιστές, Ζαΐμης, Κουντουριώτης, Μακρυγιάννης, Ρουμελιώτες οπλαρχηγοί και κυρίως ο Κωλλέτης και ο Θείρσιος ο Ειρηναίος και δόθηκε εντολή να συγκεντρωθούν στην Περαχώρα. Είναι χαρακτηριστικά τα χωρία του Μακρυγιάννη, που αναφέρονται σε αυτά τα γεγονότα και θα αναφερθώ μόνο σε δύο ( βρίσκονται όλα στο βιβλίο ΄΄Μάχη της Περαχώρας΄΄ που εκδώσαμε στο Γυμνάσιο Περαχώρας).


Στην Περαχώρα ολοκληρώθηκε η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, συστάθηκε ΄΄η κυβέρνηση των Συνταγματικών ΄΄ με πρωτεργάτες τον Θείρσιο και τον Κωλέττη (πολύ παρεξηγημένος), που ήσαν μορφωμένοι και ήξεραν τις διαδικασίες σύνταξης της πολιτείας με Σύνταγμα και νόμους, αποσόβησαν τις εχθροπραξίες γι΄ αυτό και ο Θείρσιος ονομάζεται και Ειρηναίος. Όλος αυτός ο Αγώνας των Συνταγματικών φαίνεται στην σημαία και όποιος την μελετήσει θα καταλάβει την αξία των όσων έγιναν τότε στην Περαχώρα. Η ΄΄Μάχη της Περαχώρας΄΄ και η ΄΄Κυβέρνηση των Συνταγματικών΄΄   της Περαχώρας είναι  τα γεγονότα, που καθόρισαν εν πολλοίς την ελεύθερη σύγχρονη Ελλάδα και κακώς αποσιοποιούνται σήμερα.  Πότε επιτέλους θα τιμήσουμε σε τοπικό επίπεδο (Δήμο) αυτά; Γιατί δεν έχουμε μνημείο της Μάχης της Περαχώρας στην Αρα Κούκη;! Γιατί δεν δεσπόζει η Σημαία της Περαχώρας στα δημόσια κτίρια μας και στα σχολεία;. έχω 20 χρόνια, που αναφέρομαι σε αυτά, όπου βρεθώ και όπου σταθώ, και όλοι τα αποδέχονται, αλλά τελικά γιατί με αγνοούν; ,αφού αυτή είναι η δουλειά του δασκάλου, που πρέπει να ασκεί φως (διδάσκει). Με τα  περιβαλλοντικά προγράμματα στο Γυμνάσιο Περαχώρας, όταν υπηρετούσα μέσα από τα βιβλία που εκδώσαμε, όλα αυτά αναφέρονται.

Παπαδημητρίου Αναστάσιος
Μαθηματικός-Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου